Sirkkaveljet

Olemme 2018 vuonna aloittanut monihyönteiskasvattamo. Aluksi aloitimme pelkillä kotisirkoilla tuotannon ja tuotimme noin 20kg kuukaudessa kotisirkkaa. Sirkat pääsääntöisesti menee omaan käyttöön meidän omaan hyönteisruokavaunuun.

Vuoden 2019 aikana otimme kasvuun lisää eri hyönteisiä ja tällä hetkellä meillä kasvaa 4 eri hyönteistä

Kotisirkka (Acheta domesticus)
Jauhopukin toukka (Tenebrio molitor)
Jättijauhomato (Zophobas morio)
Argentiinan torakka a.k.a Dubia (Blaptica dubia)

Kotisirkkaa ja jauhopukin toukkaa kasvatamme elintarvike käyttöön. Jättijauhomato ja argentiinan torakkaa kasvatamme eläinten ruuaksi.

Tämän hetkiset kasvatustilamme ovat vielä pienet, mutta laajennus suunnitelmia on ja tavoitteemme onkin olla suomen kattavin hyönteiskasvattamo vuoteen 2025 mennessä. Eli kasvattaisimme erilaisia hyönteisiä jopa yli kymmentä eri hyönteislajia. Sillä suomessa on vaikea saada hyvä laatuista hyönteistä mistään. Suurin osa eläimille tarkoitetuista hyönteisistä tulee ulkomailta tai moni harrastaja joutuu kasvattamaan niitä itse.

Hyönteismyynti meillä tapahtuu kesäisin hyönteisruokavaunusta, jonka kanssa Niko kiertelee kesäisin ympäri Suomea erilaisissa tapahtumissa ja markkinoilla. Tilaltamme myymme myös hyönteisiä joko elävinä tai pakastettuina eteenpäin. Alkuvuodesta aukeaa myös nettikauppa jonka kautta ihmiset voivat ostaa hyönteistuotteita ja jopa eläviä hyönteisiä lemmikkieläimilleen.

Suurin hankkeemme on kuitenkin aloittaa suomessa mustasotilaskärpäsen toukkien kasvatus isossa määrässä ja saada siitä kotimainen proteiinin ja rasvan lähde eläinrehuihin. Ulkomaisen tuonti soijan kaveriksi tai tilalle kokonaan.

Projekti aloitettiin syksyllä 2019 jolloin otimme selvää mahdollisuuksista kyseiseen toimintaan suomessa. Selvitimme ruokaviraston ja ympäristö- ja terveystarkastajien kanssa, että ongelmia ei ole toiminnan aloittamiseen. Myös paikallinen ympäristöviranomainen lupasi auttaa tarvittavien hakemusten täyttämisessä ja hakemisessa ylimääräisten ongelmien välttämiseksi.

Ensin löysimme amerikasta Evoconversion systems yrityksen joka on tehnyt jo 25 vuotta MSKT kasvatusta ja heiltä olisimme voineet saada suoraan valmiin teknologian ja opastuksen järjestelmien käyttämiseen. onneksemme saimme kuulla Oululaisesta Entoprot yrityksestä joka kehittelee suomessa järjestelmää ja automaatiota hyönteisten kasvatukseen. Heidän avulla meillä on mahdollisuus aloittaa suomessa täysin suomalaisvoimin tuotettu hyönteisrehutehdas ja mahdollisesti avustaa Entoprot yrityksen tuotekehittelyä ja tulevaa markkinointia myös suomen ulkopuolelle.

Vuoden 2020 alkupuolella projektin tilanne on, että olemme selvittämässä lähialueen hyönteisruuan (biomassan) määrää mitä saadaan lähialueen puutarhoilta ja elintarviketeollisuudesta ja jauhomyllyiltä. Määrällisesti saamme pienellä vaivalla pohjois-satakunnasta sen verran biomassaa toukille, että tarkoituksemme on aloittaa ensimmäinen kasvattamo jo 2020 vuoden aikana ja saada sieltä tuotanto 10 – 40 tonnin kuukausi volyymillä. Tällä tehtaalla tuotamme toukkaa markkinointi-, kokeilu- ja virikerehuksi. Yritykset jotka ovat kiinnostuneita käyttämään hyönteisiä esimerkiksi kalanrehussa, turkistarhoille, lemmikkieläinten ruuissa tai jopa kanaloiden kanojen virikeruokina voivat ottaa kokeiluun hyönteisemme ja testata tuotteen laatua ja mahdollista tulevaa tarvetta. Mikäli tarvetta löytyy ja halukkaita on, niin tarkoituksemme on rakentaa uusi ja suurempi rehutehdas jossa kasvatus määrät voisivat yltää jopa 1.5 miljoonan kiloon vuodessa. Tämä on laskettu jo mahdollisten asiakkaiden ilmoittamien tarvemäärien mukaan.

MSKT voidaan käyttää myös muuallekin kuin rehuksi joka otetaan huomioon toiminnassa. Esimerkiksi Amerikassa on käytetty toukista saatavaa öljyä jo kauan biodieselin valmistukseen. Öljyä voidaan myös käyttää kosmetiikka teollisuudessa. Tähän katsomme vielä jotain halukkaita kokeilijoita.

Öljyn puristuksen jälkeen toukista jäävä kuori ja proteiini puriste voidaan ottaa käyttöön sellaiseen proteiini lisänä tai käyttää lannoiteteollisuudessa.

Asiakkaana ovat toukka kasvatuksessa myös lannoitevalmistajat. Sillä toukkien jättämä uloste ja kuorijäte on erittäin hyvä lannoite ja toukkien kuorien sisältämä kitiini on hyvä ravinnon lähde kasveille. Esimerkiksi biolan tekee jo sirkkalannoitetta sirkkakasvattamoista saadulla ruoka, uloste ja kuorijäteestä.